vrijdag 16 januari 2009

Les 2: Achtergrondinformatie

Hoofdstuk 2: Kunstvoorwerpen van indianen
Kunst bij de Indianen staan vooral bekend als symbolisch en spiritueel. Het is een ontzettend breed onderwerp, daarom zullen we hieronder een aantal kunstvoorwerpen bespreken, die erg bij de Indianen passen. Kunst is voor de Indianen een soort levenswijze.

Dromenvanger (dreamcatcher)
Een dromenvanger is een voorwerp dat, volgens de overlevering, nachtmerries vasthoudt. Een legende zegt dat goede en slechte dromen ’s nachts door de lucht zweven. Deze dromen moeten naar iemand toe, zodat diegene die dromen kan dromen. Een dromenvanger zou de slechte dromen dan misleiden. De slechte dromen gaan in de dromenvanger zitten en blijven daar tot ze worden opgelost door het avondlicht. Een goede droom kan wel naar de slaper toe, doordat hij door het midden van de dromenvanger gaat. De veren wijzen de goede dromen naar de slaper. De stenen hebben een soort aardse energie. Dit geven zij af aan de passerende droom, zodat een eventuele slechte droom niet bij de slaper terecht komt.

Legende:
De dromenvanger is een kunstvoorwerp, dat oorspronkelijk afstamt van Amerikaans-Indiaanse stam Ojibway. Hoewel het tegenwoordig gemaakt wordt van draad, werd het vroeger gemaakt van pezen.
De oorsprong ligt bij een jonge Indiaanse vrouw. In een door haar gedroomde droom kwam er een spin, die in haar droom een spinnenweb spon. De spin legde haar uit hoe een dromenvanger werkte en hoe ze er zelf 1 kon maken.

Beschilderingen:
Wat betreft de beschilderingen, dit is ook een aspect van de kunst van de Indianen en kun je in verschillende varianten terugvinden. Behalve de Indianen deed zelfs de Oermens al aan beschilderingen!

De functie van de beschilderingen
Een beschildering is een visueel aspect van verandering, bescherming en het oproepen van krachten. Het biedt bescherming en helpt bepaalde krachten te activeren. Het helpt bij het oriƫnteren, het camoufleert, misleidt en verandert.
Beschilderingen helpen met het communiceren met de geesten, zo kunnen de Indianen zich met hogere krachten verbinden.
Beschilderingen van het lichaam gebeurde vaak bij bijzondere gebeurtenissen. Zo had je de oorlogsbeschildering en de vruchtbaarheidstekens. Maar ook bij gelegenheden als de dood en de jacht kwam je ze tegen. Verder betekenen lichaamsbeschilderingen respect binnen een groep, ze geven als het ware informatie over de krachten van de mens. Deze beschilderingen tref je bij het opvoeren van bv. heilige dansen en rituelen.

Totempalen:
Bij een totempaal gaat het vooral om de totem. Een totem kan een voorwerp, wezen of dier zijn, wat voor iemand een persoonlijke betekenis kan zijn. De persoon voelt zich sterk verbonden met dit onderwerp. Men gebruikt deze totempalen om hun relatie te verduidelijken met bijvoorbeeld dieren, planten en omgeving. Vaak duiden de makers van de totems zichzelf aan. Staat er dus een adelaar op, dan betekent dat, dat hij zichzelf een adelaar vindt (zie onderaan voor betekenissen).
Een totempaal geeft aan dat er een verschil is tussen mensen (of zelfs tussen stammen en dieren). Wel is de betekenis erachter dat het mogelijk is om tussen deze groepen te komen. Er is begrip voor de groep en men mag er tussen komen. Door verschillende soorten dieren, planten en dergelijke te plaatsen op een paal geeft iemand dus aan dat er verschil is tussen anderen. Hieronder volgen wat voorbeelden van dingen die op een totempaal geplaatst kunnen worden.

Wolf: Een wolf is een geheimzinnig wezen. Het is een dier dat zelden gezien wordt en ’s nachts toeslaat.

Raaf: Raven staan op een totem vaak bijna bovenaan, hij houdt alles in de gaten en is de bewaker van de totembouwer. Door mens en dier wordt hij gevreesd, wegens zijn grote, sterke snavel.

Adelaar: De adelaar wordt gezien als de sterkste van alle wezens. De adelaar staat bekend om zijn grote scherpe ogen en grote vleugels. Het geluid van deze vleugels doet denken aan de donder, daarom wordt hij ook wel de dondervogel genoemd. \

Bever: De bever staat bekend als een vriendelijk dier, maar er valt niet met hem te spotten. Hij kan zelfs overstromingen veroorzaken.

Beer: De beer zou het vermogen hebben, om in een mens te veranderen. Hij staat symbool voor de geboorte en stelt de vrouw van het opperhoofd voor. Hij staat onderaan op de totempaal.

Muskiet: Dit dier wordt bevreesd door iedereen. De muskiet is in staat de gezondheid aan te tasten door bloed te zuigen. Hij jaagt ’s nachts, net als de wolf.

Totempalen worden vooral gezien als familiewapen. Vroeger werden de steunpilaren van grote houten huizen versierd. Hierin vindt de totempaal zijn oorsprong. Ze worden gemaakt door de Indianen van de Noord-Westkust van Canada.
Volgens de geschiedenis ontstaan totempalen na de eerste contacten met de blanken. De Indianen kregen namelijk metalen gereedschap van hen.

Geen opmerkingen: